Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


28.06.2019
”Rolul antreprenoriatului social în dezvoltarea locală” subiectul principal al vizitei de studiu în România
13.06.2019
Prima ședință a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social
31.05.2019
Republica Moldova va prelua experiența italiană în domeniul economiei și antreprenoriatului social


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
De la CAFEA la CIUPERCI nu-i decât UN PAS
Publicat: 11.01.2019   

Cine din noi nu a rămas frustrat sau a criticat vehement prea scurta durată de viață a bunurilor noastre de consum? Prelungirea termenului de utilizare a unui produs pentru a-i asigura o utilitate economică cât mai îndelungată – iată conceptul cheie al unei economii circulare. Un produs care, în mod normal, este aruncat la gunoi, revine iarăși în uz, reparat, recalificat sau ameliorat. Acest circuit poartă numele de upcycling.

Doi tineri din Bruxelles, Belgia, pasionați de mediu și comunitate, unul bioinginer și altul antreprenor social, și-au pus întrebări cum ar putea reduce, cu propriile forțe, consumul de combustibili fosili, cum ar putea construi o economie locală și dezvolta o întreprindere în baza unui model economic durabil. Astfel, în 2013, acești doi curajoși reușesc să lanseze cooperativa belgiană PermaFungi, considerată, pe bună dreptate, modelul perfect de economie circulară și inovație antreprenorială aplicabilă în viața de zi cu zi. Proiectul cu carater social se bazează pe inovație: cultivarea ciupercilor în baza zațului de cafea. Ideea proiectului pornește de la două probleme – abundența unui deșeu urban și rata înaltă a șomajului în rândul tinerilor. Astfel, el reușește să ofere soluții pentru reciclarea deșeurilor de cafea, oferind totodată un loc de muncă stabil și durabil tinerilor din Bruxelles.

Tehnica utilizată de PermaFungi permite reciclarea în întregime a unui deșeu prin crearea altor produse utile sociatății: în timp ce 99% din zațul de cafea este aruncat la gunoi, echipa PermaFungi îl colectează cu bicicleta de la restaurantele orașului pentru a-l replasa în circuit, utilizându-l în ciupercăriile lor. După un an experimental, ideea de a crea o ciupercărie în plin centrul Bruxelles-ului, și-a găsit repede succesul: 900 kg de ciuperci cultivate în subsolurile centrului industrial Tour & Taxis și 3 tone de zaț de cafea reciclate. Începând cu anul 2015, cifrele se triplează, ceea ce demonstrează că ideea place publicului. Recolta de zaț de cafea trece la 15 tone, obținute din Pentagone-ul Bruxelles-ului, considerată inima capitalei. Lunar, din zațul de cafea, colectat cu bicicleta de la întreprinderile locale, sunt cultivate 1 tonă de ciuperci, soiul pleurotus, 1 tonă de ciuperci, soiul cicoare și alte 10 tone de îngrășământ biologic. Totul în economie circulară! Afară de asta, PermaFungi organizează vizite, instruiri și oferă seturi de cultivare a ciupercilor care permit reciclarea proprului zaț de cafea și producerea ciupercilor în condiții casnice!

Astfel, misiunea PermaFungi rezidă în promovarea dezvoltării durabile a capitalei belgiene, producând impact simultan asupra mediului, economiei și societății: reciclarea fondată pe economie circulară, circuit scurt, crearea de locuri de muncă stabile și instruirea persoanelor slab calificate sau aflate de mult timp în șomaj. Această abordarea inovativă permite, totodată, promovarea unei alimentații de calitate, sănătoase și biologice. Pe lângă rolul de producător de ciuperci, echipa PermaFungi se vrea de asemenea, un actor al schimbării. Ateliere și workshop-uri de cultivare a ciupercilor sunt organizate continuu și se bucură de interesul publicului din ce în ce mai numeros, doritor de a-și publica propriile ciuperci în condiții de casă. Întreprinderea își dorește să creeze o rețea descentralizată de producere a ciupercilor, prin valorificarea zațul de cafea, produs local, să contribuie la dezvoltarea economiei locale și să sensibilizeze societatea privind antreprenoriatul social.




Noutăți

Publicat: 28.06.2019   
”Rolul antreprenoriatului social în dezvoltarea locală” a fost subiectul principal al vizitei de studiu în România, desfășurată în perioada 24-27 iunie 2019, cu participarea a 17 participanți din Republica Moldova, reprezentanți din sectorul public și asociativ. O vizita de studiu te ajutaă să înveți altfel. Nu în zadar se zice: “mai bine să vezi o dată, decît să auzi de zece ori”. Au fost vizitate mai multe organizații, instituții care colaborează pentru dezvoltarea economiei sociale în România. Participanții au fost ghidati de Angela Achitei, președintele Asociației Alături de Voi din Iași. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.06.2019   
La Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost convocată prima ședință a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social. În cadrul ședinței a fost lansat procesul de aplicare și recepționare a dosarelor entităților juridice care doresc să se certifice în calitate de întreprinderi sociale sau întreprinderi sociale de inserție. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2019   
Obiectivul-cheie al vizitei a fost cunoașterea și experimentarea realității cooperativelor italiene și a sectorului terțiar italian, ce realizează servicii de tip socio-sanitar și educațional, și oferă sprijin în incluziunea profesională a diferitelor categorii dezavantajate. Agenda vizitei de studiu a cuprins vizite atât la cooperative sociale italiene, cât și la instituții de tutelă și reprezentare a cestora, evenimente care au asigurat un forum de discuţii constructive, schimburi de experiență şi învăţare reciprocă pe teme de interes comun, definind noi priorităţi strategice de economie socială la nivel naţional şi european. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.04.2019   
În viziunea celor de la Social Nature, lansarea unei afaceri profitabile, de înaltă performanță nu trebuie să vină în detrimentul creării unui impact pozitiv. Lansată în orașul canadian Vancouver, în 2014, Social Nature a fost concepută de fondatoarea și actualul ei Director executiv Annalea Krebs (care stă, de altfel și în spatele celebrei platforme de consum ethicalDeals din America de Nord), sub forma unei companii, care să vină în ajutorul milioanelor de consumatori nord-americani, în vederea înverzirii alegerilor lor de consum. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.03.2019   
Două exemple de bune practici în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul unui seminar desfășurat în Germania. Este vorba de compania ”Floare de cireș” care timp de 7 ani desfășoară o activitate de antreprenoriat social contribuind la dezvoltarea comunitară, crearea de noi oportunităţi de formare socio-profesională şi angajare a persoanelor defavorizate, și, totodată, oferă servicii de catering în Republica Moldova. A doua organizație care susține domeniul antreprenoriatului social este Fundația “Est Europeană” care vine cu diverse proiecte de dezvoltare și susținere a afacerilor și programe de educație și asistenta tehnică. Citeşte mai mult...
Publicat: 05.03.2019   
Echipa Better Future Factory este formată din antreprenori viabili, ingineri, povestitori, arhitecți, vînzători, analiști ai pieței, designeri de produse și microbiologiști ocazionali. Întreprinderea socială este locul în care produsele sunt re-imaginate și transpuse în soluții scalabile și durabile. Totul a început încă în 2012, când, prin proiectul comun cu clienții Perpetual Plastic, întreprinderea a creat prima mașină mobilă, interactivă, de reciclare a deșeurilor din plastic în articole printate 3D. Citeşte mai mult...
Publicat: 03.03.2019   
RézoSocial propune parcursuri de retur pe piața de muncă profesioniste în domeniul informaticii prin posturi de tehnician de mentenanță sau programist pentru o perioadă de doi ani. Beneficiind în paralel cu munca lor de un mentoring socio-profesional și de o instruire continuă, majoritatea salariaților RézoSocial în proces de inserție găsesc cu ușurință un post de muncă stabil. Astfel, proiectul servește drept trambulină între excluziune și returul către locuri de muncă profesioniste. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2019   
L’ESTOC este condusă de 5 persoane, incluzând 3 persoane cu dizabilități intelectuale și oferă o gamă largă de oportunități de integrare în câmpul muncii. Angajatul se implică încă de la început în tot procesul de muncă cu aceeași piesă: de la frizare, la tratare, lustruire, vopsire și glazurare. Misiunea întreprinderii rezidă în conceperea, producerea și comercializarea mobilei fabricate din materiale reciclate și obiecte scoase din uz, care permit ameliorarea vieții persoanelor cu dizabilități intelectuale prin muncă. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.02.2019   
Cooperativa socială Humana Nova este o întreprindere socială din Croația, care încurajează angajarea persoanelor cu dizabilități și a altor persoane excluse social, în procesul de fabricare și vânzare a produselor textile inovatoare din materiale ecologice atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Prin activitățile pe care le desfășoară, ea contibuie activ și direct la instituirea unei societăți tolerante și cooperante, la dezvoltarea sustenabilă a comunității locale, susținând concomitent grupurile dezavantajate social în dezvoltarea încrederii în sine și a calității vieții. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.02.2019   
Modul de organizare și desfășurare a concursului este prăvăzut în anexa nr. 3 la Hotărîrea Guvernului nr.1165 din 28 noiembrie 2018 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Antreprenoriat Social şi a listei genurilor de activitate ce constituie activităţi de antreprenoriat social. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 71

         


© 2019 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS