Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


13.09.2019
Antreprenorii sociali din Modlova pot participa la ExChange Your Impact
18.08.2019
Restaurantul care schimbă modul în care lumea percepe dizabilitatea
18.08.2019
(ROM, RUS, ENG) Invitație la Conferinţa Naţională pentru Antreprenoriat Social, a V-a ediție, 27 septembrie 2019, Chișinău


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
De la CAFEA la CIUPERCI nu-i decât UN PAS
Publicat: 11.01.2019   

Cine din noi nu a rămas frustrat sau a criticat vehement prea scurta durată de viață a bunurilor noastre de consum? Prelungirea termenului de utilizare a unui produs pentru a-i asigura o utilitate economică cât mai îndelungată – iată conceptul cheie al unei economii circulare. Un produs care, în mod normal, este aruncat la gunoi, revine iarăși în uz, reparat, recalificat sau ameliorat. Acest circuit poartă numele de upcycling.

Doi tineri din Bruxelles, Belgia, pasionați de mediu și comunitate, unul bioinginer și altul antreprenor social, și-au pus întrebări cum ar putea reduce, cu propriile forțe, consumul de combustibili fosili, cum ar putea construi o economie locală și dezvolta o întreprindere în baza unui model economic durabil. Astfel, în 2013, acești doi curajoși reușesc să lanseze cooperativa belgiană PermaFungi, considerată, pe bună dreptate, modelul perfect de economie circulară și inovație antreprenorială aplicabilă în viața de zi cu zi. Proiectul cu carater social se bazează pe inovație: cultivarea ciupercilor în baza zațului de cafea. Ideea proiectului pornește de la două probleme – abundența unui deșeu urban și rata înaltă a șomajului în rândul tinerilor. Astfel, el reușește să ofere soluții pentru reciclarea deșeurilor de cafea, oferind totodată un loc de muncă stabil și durabil tinerilor din Bruxelles.

Tehnica utilizată de PermaFungi permite reciclarea în întregime a unui deșeu prin crearea altor produse utile sociatății: în timp ce 99% din zațul de cafea este aruncat la gunoi, echipa PermaFungi îl colectează cu bicicleta de la restaurantele orașului pentru a-l replasa în circuit, utilizându-l în ciupercăriile lor. După un an experimental, ideea de a crea o ciupercărie în plin centrul Bruxelles-ului, și-a găsit repede succesul: 900 kg de ciuperci cultivate în subsolurile centrului industrial Tour & Taxis și 3 tone de zaț de cafea reciclate. Începând cu anul 2015, cifrele se triplează, ceea ce demonstrează că ideea place publicului. Recolta de zaț de cafea trece la 15 tone, obținute din Pentagone-ul Bruxelles-ului, considerată inima capitalei. Lunar, din zațul de cafea, colectat cu bicicleta de la întreprinderile locale, sunt cultivate 1 tonă de ciuperci, soiul pleurotus, 1 tonă de ciuperci, soiul cicoare și alte 10 tone de îngrășământ biologic. Totul în economie circulară! Afară de asta, PermaFungi organizează vizite, instruiri și oferă seturi de cultivare a ciupercilor care permit reciclarea proprului zaț de cafea și producerea ciupercilor în condiții casnice!

Astfel, misiunea PermaFungi rezidă în promovarea dezvoltării durabile a capitalei belgiene, producând impact simultan asupra mediului, economiei și societății: reciclarea fondată pe economie circulară, circuit scurt, crearea de locuri de muncă stabile și instruirea persoanelor slab calificate sau aflate de mult timp în șomaj. Această abordarea inovativă permite, totodată, promovarea unei alimentații de calitate, sănătoase și biologice. Pe lângă rolul de producător de ciuperci, echipa PermaFungi se vrea de asemenea, un actor al schimbării. Ateliere și workshop-uri de cultivare a ciupercilor sunt organizate continuu și se bucură de interesul publicului din ce în ce mai numeros, doritor de a-și publica propriile ciuperci în condiții de casă. Întreprinderea își dorește să creeze o rețea descentralizată de producere a ciupercilor, prin valorificarea zațul de cafea, produs local, să contribuie la dezvoltarea economiei locale și să sensibilizeze societatea privind antreprenoriatul social.




Noutăți

Publicat: 13.09.2019   
Centrul Societății Civile din Praga și Impact Hub Yerevan sunt bucuroși să accepte candidaturi pentru participarea la seminarul ExChange Your Impact, destinat antreprenorilor sociali care doresc să-și extindă afacerea, să facă schimb de idei și de experiență cu un grup international de colegi. Seminarul va întruni la aceeași masa antreprenori sociali și angajați ai ONG-urilor din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală care nu doar că schimbă lumea în bine, dar concomitent generează, venituri pentru a-și susține afacerea. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.08.2019   
Restaurantul american Pizzability, situat în localitatea Denver, Colorado, este localul unde clientul plătește pentru o felie de pizza și un pahar de bere artizanală, dar unde primește gratuit prețioase lecții de viață despre incluziune și demnitate. Pizzability este, așadar, restaurantul unde orice fel de dizabilitate devine abilitate și, totodată, spațiul unde oricine este binevenit să se bucure de a lua masa împreună cu cei dragi. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.08.2019   
Evenimentul nostru atinge în acest an frumoasa cifră de 5 ani, datorită interesului și fidelității Dumneavoastră, dragi prieteni, dar și a susținerii acordate de partenerii cărora le-am câștigat încrederea: Ministerul Federal Austriac al Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorilor, Uniunea Europeană și IM Swedish Development Partner. De aceea, avem bucuria și plăcerea de a vă invita să petreceți ziua de vineri, 27 septembrie 2019, alături de noi, participând în cadrul celei de-a V-a ediții a conferinței, consacrate în acest an impactului social, tehnicilor și strategiilor de măsurare a acestuia. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2019   
Prânzuri gratuite pentru bătrâni și pâine coaptă în sat. După zeci de ani, la Butor se coace din nou pâine și plăcinte. Și aceasta datorită faptului că Asociația „Успешная женщина - центр поддержки и социального развития” din satul Butor, raionul Grigoriopol (de pe malul stâng al Nistrului) a beneficiat de un grant din care a fost deschisă în 2018 întreprinderea socială „Brutăria Домашняя выпечка”. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.08.2019   
Termen relativ recent, agricultura socială reprezintă modul de a pune în practică agricultura, combinând în mod fericit cultivarea plantelor și creșterea animalelor cu alte activități sociale, dedicate persoanelor dezavantajate din punct de vedere social, cu dizabilități fizice, psihice sau emoționale. Acest tip de „terapie verde” poate transforma mediul rural într-un loc prielnic oamenilor cu nevoi speciale: îmbină armonios inovația cu activitățile tradiționale din cadrul exploatațiilor agricole, dar și generează servicii sociale de reabilitare și incluziune socială în comunitate. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.06.2019   
”Rolul antreprenoriatului social în dezvoltarea locală” a fost subiectul principal al vizitei de studiu în România, desfășurată în perioada 24-27 iunie 2019, cu participarea a 17 participanți din Republica Moldova, reprezentanți din sectorul public și asociativ. O vizita de studiu te ajutaă să înveți altfel. Nu în zadar se zice: “mai bine să vezi o dată, decît să auzi de zece ori”. Au fost vizitate mai multe organizații, instituții care colaborează pentru dezvoltarea economiei sociale în România. Participanții au fost ghidati de Angela Achitei, președintele Asociației Alături de Voi din Iași. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.06.2019   
La Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost convocată prima ședință a Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social. În cadrul ședinței a fost lansat procesul de aplicare și recepționare a dosarelor entităților juridice care doresc să se certifice în calitate de întreprinderi sociale sau întreprinderi sociale de inserție. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2019   
Obiectivul-cheie al vizitei a fost cunoașterea și experimentarea realității cooperativelor italiene și a sectorului terțiar italian, ce realizează servicii de tip socio-sanitar și educațional, și oferă sprijin în incluziunea profesională a diferitelor categorii dezavantajate. Agenda vizitei de studiu a cuprins vizite atât la cooperative sociale italiene, cât și la instituții de tutelă și reprezentare a cestora, evenimente care au asigurat un forum de discuţii constructive, schimburi de experiență şi învăţare reciprocă pe teme de interes comun, definind noi priorităţi strategice de economie socială la nivel naţional şi european. Citeşte mai mult...
Publicat: 02.04.2019   
În viziunea celor de la Social Nature, lansarea unei afaceri profitabile, de înaltă performanță nu trebuie să vină în detrimentul creării unui impact pozitiv. Lansată în orașul canadian Vancouver, în 2014, Social Nature a fost concepută de fondatoarea și actualul ei Director executiv Annalea Krebs (care stă, de altfel și în spatele celebrei platforme de consum ethicalDeals din America de Nord), sub forma unei companii, care să vină în ajutorul milioanelor de consumatori nord-americani, în vederea înverzirii alegerilor lor de consum. Citeşte mai mult...
Publicat: 28.03.2019   
Două exemple de bune practici în domeniul antreprenoriatului social din Republica Moldova au fost prezentate în cadrul unui seminar desfășurat în Germania. Este vorba de compania ”Floare de cireș” care timp de 7 ani desfășoară o activitate de antreprenoriat social contribuind la dezvoltarea comunitară, crearea de noi oportunităţi de formare socio-profesională şi angajare a persoanelor defavorizate, și, totodată, oferă servicii de catering în Republica Moldova. A doua organizație care susține domeniul antreprenoriatului social este Fundația “Est Europeană” care vine cu diverse proiecte de dezvoltare și susținere a afacerilor și programe de educație și asistenta tehnică. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 76

         


© 2019 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS