Cine din noi nu a rămas frustrat sau a criticat vehement prea scurta durată de viață a bunurilor noastre de consum? Prelungirea termenului de utilizare a unui produs pentru a-i asigura o utilitate economică cât mai îndelungată – iată conceptul cheie al unei economii circulare. Un produs care, în mod normal, este aruncat la gunoi, revine iarăși în uz, reparat, recalificat sau ameliorat. Acest circuit poartă numele de upcycling.
Doi tineri din Bruxelles, Belgia, pasionați de mediu și comunitate, unul bioinginer și altul antreprenor social, și-au pus întrebări cum ar putea reduce, cu propriile forțe, consumul de combustibili fosili, cum ar putea construi o economie locală și dezvolta o întreprindere în baza unui model economic durabil. Astfel, în 2013, acești doi curajoși reușesc să lanseze cooperativa belgiană PermaFungi, considerată, pe bună dreptate, modelul perfect de economie circulară și inovație antreprenorială aplicabilă în viața de zi cu zi. Proiectul cu carater social se bazează pe inovație: cultivarea ciupercilor în baza zațului de cafea. Ideea proiectului pornește de la două probleme – abundența unui deșeu urban și rata înaltă a șomajului în rândul tinerilor. Astfel, el reușește să ofere soluții pentru reciclarea deșeurilor de cafea, oferind totodată un loc de muncă stabil și durabil tinerilor din Bruxelles.
Tehnica utilizată de PermaFungi permite reciclarea în întregime a unui deșeu prin crearea altor produse utile sociatății: în timp ce 99% din zațul de cafea este aruncat la gunoi, echipa PermaFungi îl colectează cu bicicleta de la restaurantele orașului pentru a-l replasa în circuit, utilizându-l în ciupercăriile lor. După un an experimental, ideea de a crea o ciupercărie în plin centrul Bruxelles-ului, și-a găsit repede succesul: 900 kg de ciuperci cultivate în subsolurile centrului industrial Tour & Taxis și 3 tone de zaț de cafea reciclate. Începând cu anul 2015, cifrele se triplează, ceea ce demonstrează că ideea place publicului. Recolta de zaț de cafea trece la 15 tone, obținute din Pentagone-ul Bruxelles-ului, considerată inima capitalei. Lunar, din zațul de cafea, colectat cu bicicleta de la întreprinderile locale, sunt cultivate 1 tonă de ciuperci, soiul pleurotus, 1 tonă de ciuperci, soiul cicoare și alte 10 tone de îngrășământ biologic. Totul în economie circulară! Afară de asta, PermaFungi organizează vizite, instruiri și oferă seturi de cultivare a ciupercilor care permit reciclarea proprului zaț de cafea și producerea ciupercilor în condiții casnice!
Astfel, misiunea PermaFungi rezidă în promovarea dezvoltării durabile a capitalei belgiene, producând impact simultan asupra mediului, economiei și societății: reciclarea fondată pe economie circulară, circuit scurt, crearea de locuri de muncă stabile și instruirea persoanelor slab calificate sau aflate de mult timp în șomaj. Această abordarea inovativă permite, totodată, promovarea unei alimentații de calitate, sănătoase și biologice. Pe lângă rolul de producător de ciuperci, echipa PermaFungi se vrea de asemenea, un actor al schimbării. Ateliere și workshop-uri de cultivare a ciupercilor sunt organizate continuu și se bucură de interesul publicului din ce în ce mai numeros, doritor de a-și publica propriile ciuperci în condiții de casă. Întreprinderea își dorește să creeze o rețea descentralizată de producere a ciupercilor, prin valorificarea zațul de cafea, produs local, să contribuie la dezvoltarea economiei locale și să sensibilizeze societatea privind antreprenoriatul social.