La 30 martie, Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) a finalizat instruirile din cadrul modulului I, privind dezvoltarea Antreprenoriatului Social (AS). Experții de la AO “Eco-Răzeni” și Academia “Nicolae Dumitrescu” au prezentat într-o formă interactivă participanților informații privind specificul unei afaceri sociale, care sunt deosebirile dintre venit și profit, ce reprezintă o asociație obștească și o întreprindere socială, ce aspecte prevede cadrul legal în domeniul AS și care sunt condițiile esențiale pentru succesul unei întreprinderi sociale.
Scopul evenimentului a fost de a oferi ONG-urilor din Moldova cunoștințele necesare pentru dezvoltarea ideilor de Antreprenoriat Social, ce vor permite nu doar soluționarea problemelor de ordin social, dar și creștere durabilității financiare a ONG-urilor. Pentru etapa următoare, în baza unui chestionar, organizațiile vor descrie ideile de AS, pe care doresc să le dezvolte în zona lor de activitate. În cadrul modulului II experții deja se vor axa pe dezvoltarea acestor activități de antreprenoriat și felul în care acestea pot fi susținute financiar. În cadrul modulelor, se preconizează și o instruire pentru contabilii organizațiilor participante la tema administrării unei activități economice.
Directorul executiv AMM, Igor Meriacre, a declarat că din ideile de AS dezvoltate de organizațiile participante la instruire, de către un expert vor fi selectate 10 cele mai viabile idei. Expertul va ajuta organizațiile să elaboreze business planurile și alte documente necesare.
Expert în AS, Sergiu Gurău, AO “Eco-Răzeni”, a menționat faptul că sectorul AS în Moldova este încă slab dezvoltat. El a vorbit participanților la instruire despre experiența sa bogată și lecțiile învățate în domeniul AS și a adus ca exemplu vizita sa în cadrul unei întreprinderi sociale din Austria. Vorbind despre provocări, expertul de la AO “Eco-Răzeni” a explicat că ONG-urile știu cum să intervină la soluționarea problemelor de ordin social, însă acestea deseori se confruntă cu dificultăți la gestionarea unei afaceri: “Cauza – a declarat expertul – este faptul că în domeniul asociativ e un stil de administrare a organizației, iar atunci când trecem în sfera AS aici se cer abilități de a administra o afacere, ceea ce presupune cunoștințe în domeniul marketingului, negocierea prețului, relațiile cu clienții, management financiar orientat spre venit și minimizarea cheltuielilor”.
“Credeți în ideea voastră de business social!” a fost mesajul cheie emis de experții trainingului. În context, Sergiu Gurău de la AO “Eco-Răzeni” a accentuat faptul că doar prin fortificarea eforturilor în domeniul AS organizațiile vor ajunge mai curând la rezultatul dorit: “Lumea business-ului social înseamnă un parteneriat activ, iată de ce este important ca întreprinderile sociale și organizațiile obștești să-și unească eforturile în domeniul AS, care le va ajuta mai ușor să soluționeze problemele de ordin social – a concluzionat Sergiu Gurău”.
Acest seminar este organizat de către AO Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Această activitate este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin organizatorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID, FHI 360 sau a Guvernului SUA.
Sursa: www.motivatie.md