30 de tineri cu idei de afaceri inovatoare, semifinaliști ai celei mai mari competiții europene de inovație socială EUSIC 2018 cu genericul ”ReThink Local” s-au reunit la Cluj-Napoca, România, în perioada 16-18 iulie 2018, pentru a participa în cadrul Social Innovation Academy.
Academia a constituit pentru participanți o excelentă oportunitate de face schimb de idei și practici atât cu semenii lor, cât și cu experți de vârf din domeniul inovației sociale. Pe parcursul a trei zile intensive de training și networking, participanți din 20 de țări diferite au explorat cum să-și evalueze și demonstreze impactul, să abordeze provocările sociale, prin proiecte axate pe utilizator, implicând activ părțile interesate, în special tinerii. În cadrul training-ului, au fost analizate, de asemenea, modele de business care asigură sustenabilitatea financiară, au fost proiectate experimente pentru testare și validate idei, promovate comunitățile utilizatorilor și ale susținătorilor, întemeiate parteneriate strategice și modelate istorii convingătoare de implicare a publicului.
Academia a oferit posibilitatea de obține perspective valoroase din partea câtorva concurenți anteriori și a unui proiect local al tinerilor, care și-au prezentat inițiativa și modalitatea în care vor aborda provocările locale. În cadrul unui eveniment seral Open Space, participanții au avut șansa de a mixa și compara experiențe de inovație socială ale comunității locale din Cluj-Napoca.
Carolina Gario, managerul Programului din partea Comisiei Europene, a declarat : „Această întâlnire inspirațională a factorilor majori ai schimbării a fost mai mult decât despre competiție – am împărtășit idei și experiențe, ne-am făcut noi relații și ne-am motivat unul pe celălalt. Am sentimentul că am învățat mult cu toții și aștept cu nerăbdare să văd impactul acestei experiențe asupra proiectelor.”
În ultima zi, participanții au prezentat audienței câte o declarație fulger de 90 de secunde, care i-a ajutat să-și perfecționeze abilitățile de comunicare și de explicare succintă a proiectului.
Academia este parte a unui program amplu de mentoring, oferit semi-finaliștilor, ce include, de asemenea, accesul la video-conferințe și la coaching-ul unui expert local.
Toți semi-finaliștii vor prezenta un plan de dezvoltare pentru proiectele lor, 10 finaliști vor fi anunțați la mijlocul lunii septembrie, iar trei dintre aceștia vor intra în posesia premiului de 50 000 €, în cadrul ceremoniei de premiere ce va avea loc la Bruxelles, pe data de 8 noiembrie.
Urmăriți evoluția competiției pe Twitter: @EUSocialInnov
Pentru sfaturi despre cum să generați, să dezvoltați, să testați și să comunicați ideile dvs. pentru schimbarea socială, descărcați ghidul Social Innovation Toolkit 2018 (pdf).