Prin irezistibila aromă de pâine abia scoasă din cuptor și meniul său de vis, de la pâine albă, de secară sau cu seminţe, la melci cu scorţişoară şi kugloful cu ciocolată, întreprinderea socială CONCORDIA Bakery a reușit să cucerească gurmanzii din România. Acest nou model de "social business" face parte din Concordia Development S.R.L. și reprezintă un sistem complex, ale cărui activități principale (laboratorul-atelier din Ploiești) și conexe (punctul de desfacere "CONCORDIA Bakery" și serviciul de catering) sprijină tinerii din cadrul şi din afara organizației, în procesul de integrare socio-profesională.
Proiectul CONCORDIA Bakery a fost dezvoltat de Organizația Umanitară CONCORDIA - organizație independentă, neguvernamentală și nonprofit, activă la nivel internațional, care și-a propus drept misiune să susțină familiile aflate în dificultate și să (re)integreze social (familial, școlar, profesional) copii, tineri și adulți, proveniţi din familii cu nevoi speciale. Promovând o alimentație sănătoasă, la CONCORDIA Bakery sunt pregătite produse naturale pe baza unor rețete create de specialiști brutari români și austrieci. Produsele conțin făină de grâu și secară, au un conținut ridicat de semințe și sunt dospite cu maia naturală de secară, fără coloranți sau amelioratori sintetici dăunători.
Echipa CONCORDIA Bakery activează sub sloganul „Modelăm aluatul pentru o nouă viață!”, iar fondurile rezultate susțin pe deplin cursurile atelierului de brutărie prin care tinerii obțin diplome recunoscute pentru meseriile de brutar și patiser-cofetar. Activitatea principală se desfășoară în laboratorul-atelier din Ploiești, unde 40 de tineri au posibilitatea de a paricipa, anual, în cadrul seminarelor practice și a se implica direct în procesul de producție. Începând cu prima promoție de absolvenți ai școlii de meserii – atelierul de brutărie, în anul 2010, tinerii și-au găsit locuri de muncă atât în cadrul CONCORDIA Bakery, cât și în alte fabrici de panificație. Între 2010 - 2014, întreprinderea socială a trecut prin diverse etape de dezvoltare, de la faza de atelier ocupațional la curs autorizat de pregătire profesională, start-up și testare de piață pentru business social, iar în ultimii 2 ani a dezvoltat aria de producție și adresare către piață, cu efect imediat asupra asigurării de locuri de muncă pentru tineri în procesul de inserție profesională.
Astfel, copii și tineri din categorii defavorizate, proveniți din sistemul instituționalizat, lipsiți de sprijinul familiei, cu nivel redus de școlarizare și/ sau formare profesională, care în lipsa susținerii prin proiect nu ar reuși să obțină cunoștiințele și abilitățile necesare unui loc de muncă, primesc șanse reale de angajare și un venit stabil pe termen lung. În 2011, CONCORDIA Bakery a fost câștigătoarea a două premii, în cadrul competiției internaționale a Fundației ERSTE pentru Integrare Socială.
Urmărește-i pe Facebook!