Upside Down este prima inițiativă de antreprenoriat social din România care promovează conceptul de upcycling, adică transformarea lucrurilor care aparent îşi încheie ciclul de viaţă în mediul urban în produse totalmente noi și de utilitate întregii comunități. Această afacere de economie socială, care promovează dezvoltarea durabilă, e o poveste ţesută de trei studenţi din Iași, al cărei scop este să ajute mediul înconjurător şi să determine consumatorii să aleagă responsabil. Modalitatea de a crea lucruri funcţionale din materiale vechi şi nefolositoare se numeşte „upcycling”. Procesul este complex şi diferit de ceea ce numim „downcycling” pentru că sunt create produse cu o valoare mai mare decât cele iniţiale.
În 2011, Andreea Zaharescu, una din fondatorii Upside Down-ului, şi-a luat o pauză de la masterul de marketing pe care-l făcea şi a plecat 10 luni în India pentru un internship la o agenţie de marketing, iar în patru a muncit benevol la un proiect de mediu, unde s-a familiarizat cu procesul prin care deşeurile căpătă o nouă viaţă, fiind transformate cu multă atenție în diverse produse foarte practice, precum genți din pungi de orez, sticle de bere transformate în pahare etc., descoperind astfel conceptul de upcycling - transformarea deșeurilor în obiecte noi. Întorcându-se acasă, le-a povestit experienţa Roxanei Antochi şi lui Alexandru Ionuţ Pohonţu, doi prieteni buni, şi s-au întrebat: „De ce nu am face asta și în România?”.
Misiunea start-up-ului din Iasi a început în 1 iunie 2012, zi în care au aplicat la competiția Social Impact Award, organizată de comunitatea HUB în trei țări: România, Austria și Cehia, pe care au şi câştigat-o trei luni mai târziu, la Viena. Cu premiul de 4,000 de euro în mână şi-au luat spaţiu, echipamente, accesorii şi au angajat o persoană specializată în marochinărie. A fost un start cu dreptul, care le-a dat curaj şi încredere de a continua. Primul prototip cu care au ieşit în lume a fost un portofel făcut din banner roşu cu floricele, pe care l-au făcut acasă, în sufragerie. Astăzi, au atelier de proiecţie, croitorese, un e-shop, o echipă de 10 oameni şi planuri măreţe. Astfel, accesorii prietenoase cu mediul, precum portofele, genţi, coperte de cărţi sau borsete, sunt realizate din bannere stradale şi prelate de camion care nu mai servesc la nimic.
Filosofia Upside Down e centrată pe principiul sustenabilităţii și se identifică cu definiție a dezvoltării durabile dată de Comisia Mondială pentru Mediu și Dezvoltare în raportul „Viitorul nostru comun”: „Dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”. Mai mult de atât, compania încearcă să menţină o conversaţie constantă la nivel de consumator, informându-i despre modul în care putem rezolva problemele legate de mediu sau despre diferite acţiuni locale sau naţionale care se pliază pe principiile şi valorile noastre. Ne gândim la Upside Down nu doar ca la un start-up, dar şi ca la un mod de a gândi şi acţiona pe baza filosofiei „think outside the box” şi salvăm materiale inedite.
Upside Down înseamnă produse pentru oricine se simte creativ şi atras de lucrurile alternative. Dacă de la magazinul X îți cumperi un portofel pe care și-l pot cumpăra și alte Y persoane, portofelele de la Upside Down sunt cu imprimeu unic sau în ediție limitată, realizate din deșeuri, din ceva care ar fi fost uitat într-un depozit, ars sau aruncat gunoi. Acest lucru ne face pe noi, oamenii, să fim mai grijulii cu lucrurile pe care le posedăm. Acum, în loc să purtăm ceva „MADE in CHINA” putem purta produse vechi cu valoare nouă „MADE in ROMANIA”.