“Arta este unica modalitate prin care comunic atunci când cuvintele se pierd sau poate chiar înaintea lor,” mărturisește Beth Gunn, fostă victimă a violenței sexuale și a traficului. Totuși, dincolo de aceste crunte experiențe, Beth se autodefinește ca artistă. Din 2015, pictorița este membră a întreprinderii sociale nonprofit Poverty & The Arts (POVA) din Nashville, Statele Unite, care oferă schimbarea durabilă persoanelor ce se confruntă și trec prin experiența lipsei unui adăpost. Prin programul său Artist Collective, artiștii rămași în stradă au acces la un studio artistic, materiale artistice, seminare de dezvoltare profesională și oportunități de a crea și a-și vinde operele de artă în cadrul expozițiilor organizate de POVA, precum și în cadrul colecțiilor personale și de business din oraș. Astfel, beneficiarii programului nu sunt doar capabili să genereze ei înșiși venit, din propriile lor opere de artă, să-și dezvolte abilitățile profesionale, cât și să formeze o comunitate a oamenilor străzii, care este critică în ruperea cu ciclul vicios al celor rămași fără adăpost. Vânzarea unui produs sau a unei opere de artă permite artiștilor POVA să-și asigure cheltuielile pentru un adăpost, mâncare, încălțări de iarnă, detergenți, lucrări dentare și altele. În consecință, această parte vulnerabilă a societății reușește să-și dobândească abilități sociale și antreprenoriale valoroase, să acceseze oportunități de angajare, să-și mărească stabilitatea imobiliară și să-și construiască securitatea necesară pentru a nu mai rămâne niciodată în stradă.
„Poverty & The Arts este de o importanță specială pentru mine, declară Beth, — este ca un refugiu sau ca un loc de odihnă pentru procesul de creație. Nu este întrerupt de grijile de zi de zi ale lumii din afară.” Arta este calea prin care artiștii găsesc frumusețea în ciuda luptelor lor cotidiene cu destinul. Arta facilitează schimbul de experiență între membrii comunității noastre, creativi și talentați, ce se confruntă cu lipsa unui adăpost stabil. „Mereu mi-am dorit o carieră în artă, însă viața a luat alte căi,” spune Pomeroy, o altă beneficiară a programului POVA. Astăzi, grație misiunii POVA, arta intră în viața lui Pomeroy, iar ea încearcă să atragă în organizație și alți oameni rămași în stradă, cu speranța că și viațile lor se vor împlini așa cum s-a împlinit a ei.
„Cel mai important și greu lucru pe care l-am învățat este cît de complicat poate fi să rămâi fără casă,” recunoaște Nicole Brandt Minyard, fondatoarea și Directorul executiv al Poverty & The Arts . “Fiecare client care ne calcă pragul vine dintr-un mediu atât de divers — modul în care au ajuns în stradă, felul în care au trăit această experiență și cum au reușit să iasă din această criză. Misiunea noastră este să-i ascultăm întâi, să-i încurajăm să transpună aceste trăiri în artă; în acest mod devin mai digerabile." Nu toși artiștii POVA sunt în căutarea unui venit.Unii din ei fac artă pentru valoarea ei terapeutică, dar asta nu înseamnă că succesul comercial nu ușurează vindecarea. Pentru mai multe detalii privind această afacere socială inspirațională, care reușește să schimbe vieți prin promovarea artei, accesați http://povertyandthearts.org/