Termen relativ recent, agricultura socială reprezintă modul de a pune în practică agricultura, combinând în mod fericit cultivarea plantelor și creșterea animalelor cu alte activități sociale, dedicate persoanelor dezavantajate din punct de vedere social, cu dizabilități fizice, psihice sau emoționale. Acest tip de „terapie verde” poate transforma mediul rural într-un loc prielnic oamenilor cu nevoi speciale: îmbină armonios inovația cu activitățile tradiționale din cadrul exploatațiilor agricole, dar și generează servicii sociale de reabilitare și incluziune socială în comunitate. Astfel, agricultura socială propune dezvoltarea unei exploatații agricole, astfel încât să se permită participarea, în activitățile cotidiene ale fermei, a unor persoane cu nevoi speciale și care să conducă la dezvoltarea acestor persoane.
Unul din proiectele de succes în materie de agricultură socială, aplicate în țări din spațiul european, este cooperativa socială italiană ALICENOVA – care și-a propus drept misiune utilizarea activităților cu caracter agricol drept mijloc preferențial de favorizare a incluziunii profesionale a tinerilor și adulților cu dizabilități fizice, psihice sau dificultăți sociale, dar și prestarea de servicii sociale în cadrul coperativei. Toate acestea se realizează prin cultivarea legumelor, a leguminoaselor și producerea uleiului de măsline extravirgin extras în conformitate cu metoda agriculturii biologice. Cooperativa a creat un laborator de transformare a produselor agricole în care sunt fabricate gemuri, conserve vegetale, sucuri de fructe și verdețuri bune pentru consum. Produsele cooperativei sunt și mai apreciate grație ingredientului lor etic și social, generat de particularitatea lor de a cuprinde istorii extraordinare de viață; în spatele fiecărui produs agricol realizat sunt persoane care au adus un plus de valoare prin umanitatea din ei, experiențele și trăirile lor, parcursul lor de reabilitare.
Împreună cu instituții de învățământ, organisme de formare și primării, ALICENOVA implementează Programe de asistență individuală în domenii precum: dependență, disconfort psihic, bătrâni, minori, tineri, emigranți, servicii sociale profesionale și alte servicii. În prezent, în ALICENOVA muncesc 281 de persoane, dintre care 147 sunt membri asociați, ce cooperează la realizarea tuturor activităților: incluziunea socială, promovarea capitalului uman și construcția unei rețele sociale înrădăcinată, competentă și orientată spre dezvoltarea culturală și economică a teritoriului. În ianuarie, anul trecut, cooperativa s-a învrednicit de Premiul Național în Agricultură Socială, promovat de ASeS (Agricoltori solidaritate și dezvoltare), CIA – Agricoltori Italiani și Forumul Național de Agricultură Socială, cu titlul “Produse ale pământului, istorii de oameni”. Ținând cont de faptul că Moldova este o țară cu puternică vocație agricolă, acest model de întreprindere socială poate fi replicat cu ușurință și în realitățile de la noi.