Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


01.05.2021
EU4Youth găzduiește Conferința Internațională "Cele mai bune practici juridice și programe de suport pentru antreprenorii sociali din Moldova și Ucraina"
27.04.2021
Instruire în domeniul antreprenoriatului social pentru OSC-urile din Republica Moldova
27.04.2021
Participă la conferința de antreprenoriat social din regiunea România – Republica Moldova – Ucraina


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
Antreprenorii sociali din Republica Moldova au nevoie de un cadru legal favorabil
Publicat: 01.03.2021   

Peste 100 de antreprenori și antreprenoare sociale, autorități naționale și experți în domeniul antreprenoriatului social, au participat la cel mai mare eveniment al anului, destinat antreprenoriatului social - Conferința Națională de Antreprenoriat Social.

Evenimentul a fost organizat de Asociația obștească Eco-Răzeni în cadrul proiectului „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina”. Proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului EU4Youth.

Ediția din acest an, organizată pe 16 februarie, a oferit o platformă de dialog între diverși actori relevanți ai sectorului și a readus în discuție ajustarea cadrului normativ de reglementare a antreprenoriatului social, dar și necesitățile și așteptările întreprinderilor sociale.

Conferința a fost deschisă de către Sergiu Gurău, președinte al A.O Eco-Răzeni, care a menționat că „autoritățile publice, organizațiile societății civile, agenții economici, nu mai fac față provocărilor și problemelor cu care se confruntă societatea, iar în căutarea unor noi formule de a găsi soluții acestor probleme, antreprenoriatul social vine cu alternativa de a soluționa unele probleme sociale ”.

Cuvânt de salut a fost transmis și de Aurica Butnari, manager programe de dezvoltare economică în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, precizând că „antreprenoriatul social este la faza incipientă de dezvoltare în R. Moldova, chiar dacă în ultimii ani au fost lansate mai multe inițiative de dezvoltare a unor afaceri sociale, inclusiv cu suportul Uniunii Europene. În anul 2020, Uniunea Europeană, prin granturile oferite ONG-urilor, granturi în suma totală de 5 milioane de euro, a contribuit inclusiv la crearea a 13 întreprinderi sociale, care furnizează servicii sociale pentru comunitățile locale”.

Discursurile din deschiderea evenimentului au reafirmat angajamentul de parteneriat din partea Ministerului Economiei și Infrastructurii, precum și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în scopul valorificării potențialului tinerilor antreprenori și a capacităților instituționale ale actorilor implicați prin crearea premiselor financiare, fiscale și instituționale de dezvoltare a întreprinderilor sociale.

Vasile Vulpe, reprezentant al Ministerului Economiei și Infrastructurii a confirmat atribuirea statutului de „prioritate națională” antreprenoriatului social în procesul de elaborare a documentelor de politici publice, precum Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. 

La eveniment, a fost prezent și deputatul Dumitru Alaiba, care a afirmat că „antreprenoriatul social vine să suplinească vidul existent între profit și nonprofit, iar pentru ca acesta să se dezvolte într-un mediu prielnic și atractiv, e nevoie atât de favorizarea cadrului legal, cât și de implicare activă a fiecărui membru al societății”.

Participanții din cadrul conferinței au concluzionat că antreprenoriatul social în Republica Moldova este la fază incipientă de dezvoltare, fapt care se explică prin insuficiența cadrului legal regulatoriu, care nu reflectă în deplină măsură necesitățile și aspirațiile domeniului.

Toate cele trei sesiuni plenare ale conferinței au remarcat importanța implicării și suportului din partea statului în vederea promovării antreprenoriatului social ca instrument de dezvoltare a unei economii durabile, incluzive, dar și ca generator de soluții pentru problemele sociale.

În context, cu mai multe recomandări de modificare și completare a cadrului legal și instituțional cu privire la antreprenoriatul social au venit experții care au analizat cadrul legal și au punctat  vulnerabilitatea și deficiențele legate de cadrului normativ existent.

Conferința din acest an este la cea de a 6-a ediție și constituie o platformă de dialog pentru toți actorii implicați în dezvoltarea antreprenoriatului social în R. Moldova. Evenimentul poate fi urmărit live, iar toți cei care sunt interesați de acest domeniu sunt încurajați să se înscrie în Rețeaua antreprenorilor sociali din Moldova.

Proiectul „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina” contribuie la stimularea potențialului antreprenorial social al tinerilor din Moldova și Ucraina prin crearea unui ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale, precum și prin inspirarea și sprijinirea mai multor tineri antreprenori sociali în dezvoltarea și susținerea soluțiilor lor inovatoare pentru promovarea incluziunii sociale și mediului sustenabil în ambele țări.

Menționăm că proiectul este implementat în perioada 2020 – 2022, de un consorțiu de organizații partenere: Gustav-Stresemann-Institut (GSI) din Germania, Pro NGO! (Germania), AXA Management Consulting (Moldova), Eco-Răzeni (Moldova), Centrul CONTACT (Moldova) și Egalite International (Ucraina).
Noutăți

Publicat: 01.05.2021   
Proiectul "EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina" (EUnlocking) invită antreprenorii sociali, tinerii, experții, autoritățile locale, ONG-urile și alte companii, organizații și persoane interesate să participe la Conferința Internațională "Cele mai bune practici juridice și programe de suport pentru antreprenorii sociali din Moldova și Ucraina" . Evenimentul se va desfășura la data de 12 mai 2021. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2021   
Centrul CONTACT anunță concurs de selectare a 40 reprezentanți ai OSC-urilor din toată țara, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia pentru a participa la un program de instruire în domeniul antreprenoriatului social. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.04.2021   
Înscrie-te la cea mai importantă Conferință de Antreprenoriat Social din regiunea România – Republica Moldova – Ucraina, organizată de Fundaţia Alături de Voi România. Vino să descoperi care sunt afacerile viitorului, care sunt oportunitățile pentru comunitatea din care faci parte și cum să folosești schimbările din lumea de business în avantajul tău. Experți internaționali în economie socială, autorități publice din România, R.Moldova și Ucraina, reprezentanți ai Comisiei Europene, antreprenori sociali și lideri vizionari, vor prezenta informații exclusive despre un domeniu aflat pe agenda publică a Comisiei Europene. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.04.2021   
Cunoști antreprenori/antreprenoare sociale, inițiative de afacere sociale interesante care aduc efecte pozitive asupra societății și / sau asupra mediului? Scrie și promovează aceste subiecte ca oamenii să-i cunoască! Participă la concursul pentru jurnaliști, vloggeri și bloggeri, promovează subiecte de antreprenoriat social, prezintă-i pe eroii tăi publicului larg și câștigă un premiu! Citeşte mai mult...
Publicat: 19.03.2021   
Revista „Economie Socială” este fondată în cadrul proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”, implementat de Fundaţia „Alături de Voi” România în parteneriat cu Academia de Administrare Publică și Fundația „Ecoul Cernobîlului” din Republica Moldova și finanţat de Uniunea Europeană, în cadrul Programul Operaţional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Revista „Economie Socială” îşi propune să aducă în atenţia publicului impactul semnificativ pe care îl are acest sector asupra creșterii competitivității economice, inclusiv asupra ratei ocupării persoanelor din grupuri vulnerabile. Citeşte mai mult...
Publicat: 19.03.2021   
La întreprinderea socială „Floare de Cireș” mai mulți ucenici pregătesc bucate pentru lecția lor practică. Aceștia vin din familii și grupuri social vulnerabile din toată țara, iar oportunitatea acestor instruiri înseamnă pentru ei un loc de muncă plătit și un viitor acasă. Cei din Răzeni, Ialoveni, pot rămâne să lucreze și la întreprinderea socială Floare de cireș Eco-Catering, proiect dezvoltat inclusiv din fondurile Uniunii Europene. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.02.2021   
În perioada 01 - 03 februarie 2021, peste 50 de reprezentanți ai societății civile și a sectorului întreprinderilor sociale din Republica Moldova, au participat la sesiuni de consultare cu privire la recomandările de modificare a cadrului legal în domeniul antreprenoriatului social în Republica Moldova, elaborate de un grup de experți, în urma mai multor cercetări și analize realizate în perioada octombrie-decembrie 2020, în cadrul proiectului „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina”. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.02.2021   
Antreprenoriatul social în Republica Moldova este la faza incipientă de dezvoltare, iar în ultimii zece ani au fost lansate circa 48 inițiative de antreprenoriat social, dintre care doar patru au obținut statut oficial de întreprindere socială și de inserție. Deși cadrul legal regulatoriu al antreprenoriatului social în țara noastră este suficient de explicit, nu reflectă în deplină măsură necesitățile și aspirațiile domeniului. Citeşte mai mult...
Publicat: 25.01.2021   
În cadrul proiectului „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina”, un grup de consultanți contribuie, alături de actorii din domeniu, la îmbunătățirea cadrului legal pentru întreprinderile sociale din țară, oferind servicii de consiliere juridică, analiză și identificare a lacunelor, formulând, totodată, recomandări privind modificarea actelor legislative în domeniul antreprenoriatului social în Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.01.2021   
Trei companii sociale din ţară care au angajat persoane cu dizabilităţi au primit ajutor financiar pentru a-şi putea continua activitatea în pandemie. În cadrul unui proiect finanţat de Ministerul ceh al Afacerilor Externe şi un ONG de la noi, acestea au beneficiat de sume importante. Cantina socială din Răzeni, raionul Ialoveni se numără printre cele trei. Aici sunt angajate 25 de persoane cu dizabilităţi şi din familii nevoiaşe care prepară prânzuri calde pentru bătrânii din sat. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 127

         


© 2021 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS