Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


17.03.2025
S-a lansat înscrierea la Nominalizarea specială „Antreprenoriat social” în cadrul GALA BUSINESSULUI MODOVENESC – 2025
10.03.2025
Oportunitate pentru tinerii traineri și antreprenori sociali interesați de economia verde și digitalizare
24.02.2025
Proiectul „Impact Space” – un nou impuls pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
„Putem să rezolvăm probleme din comunitatea noastră.” Cum percep tinerii din Ștefan Vodă antreprenoriatul social
Publicat: 19.07.2022   

Cristina, Daniel și Ion sunt doar trei dintre tinerii din Ștefan Vodă care au aflat mai multe despre antreprenoriatul social în cadrul unui atelier de discuții pe această temă. Daniel și-ar deschide în viitor o afacere în domeniul ecologiei și educației, iar Cristina ar opta pentru design vestimentar. Cert e că toți trei au înțeles că prin acest tip de afaceri își pot ajuta comunitatea. În cadrul atelierului, tinerii au cunoscut și poveștile unor afaceri sociale existente în Moldova.

La atelierul de discuție au participat elevii școlii profesionale din regiune, dar și o mică parte a elevilor liceului din localitate. Așezați la o masă rotundă, tinerii au avut un dialog deschis despre problemele cu care se confruntă comunitatea lor și cum antreprenoriatul social poate contribui la rezolvarea acestora.

Prin intermediul clubului de discuții, participanții au reușit să găsească diferența dintre antreprenoriatul clasic și cel social, au învățat profilul unui antreprenor social bun și legătura dintre afacere și problemele din societate.

„Am venit la tinerii din regiune, pentru că noi punem accent pe modul în care viitoarea generație percepe conceptul de antreprenoriat social. Acest tip de informații poate ajunge mai târziu în localități îndepărtate, astfel am decis să organizăm acest club de discuții pentru a ajuta tinerii din regiuni să-și formeze propria viziune despre antreprenoriatul social și să înțeleagă cum ar putea ei să se implice în rezolvarea unor probleme din comunitate prin utilizarea oportunităților deținute”, menționează Elena Nofit, comunicatoarea proiectului EUnlocking.

Clubul de discuții a fost organizat în cadrul unei campanii de informare mai mari cu referire la antreprenoriatul social. Campania de informare a fost lansată la începutul lunii aprilie și se află la linia sa de finiș. În toată această perioadă, organizatorii au efectuat vizite de lucru la antreprenorii sociali din Republica Moldova pentru a urmări cum se implică întreprinderile sociale în ajutorarea refugiaților, dar și a altor categorii vulnerabile, au organizat emisiuni de dezbatere pe tema antreprenoriatului social, au contribuit la crearea unor videoclipuri promoționale, dar și multe altele. Totul – pentru a sensibiliza oamenii și pentru a răspândi ideea antreprenoriatului social, care reprezintă o afacere ce obține profit, dar utilizează resursele deținute în ameliorarea unei probleme din comunitate.

„Avem mari speranțe pentru tânăra generație, care este mai creativă, inovativă și își dorește să contribuie la dezvoltarea unei comunități. Datorită potențialului lor enorm, ei vor fi printre primii care vor dezvolta acest tip de afaceri, iar noi ca și mentori putem doar să împărtășim din lecțiile învățate – cunoștințele pe care le-am acumulat, cum am identificat noi parteneriate, cum am accesat fonduri suplimentare și cum am dezvoltat relații cu clienții”, povestește Sergiu Gurău, antreprenor social și facilitatorul clubului de discuții cu tinerii.

De altfel, timp de două luni antreprenorii sociali din Republica Moldova au fost aproape de nevoile refugiaților din Ucraina. Aceștia chiar au devenit și parte din unele activități ale proiectului, implicându-se în diverse acțiuni și făcând ore de voluntariat.

În Republica Moldova există aproximativ 50 de inițiative de antreprenoriat social, 11 dintre care sunt înregistrate oficial cu statutul de afaceri sociale. Celelalte, chiar dacă nu au acest atestat, pot fi numite oricum astfel, întrucât se ghidează după aceleași valori. „Credem Eco” și „Floare de Cireș” sunt doar două exemple de afaceri de succes din țara noastră care activează de aproximativ 10 ani pe teritoriul țării.

Daniel Caraion are 18 ani și ne-a spus că atelierul l-a ajutat să afle că antreprenoriatul social poate contribui la rezolvarea problemelor din comunitatea sa. „Subiectele discutate în cadrul acestui eveniment sunt foarte importante mai ales pentru tinerii care doresc să aplice la un grant și să contribuie la prosperarea economiei regionale printr-o astfel de activitate. Cunoșteam despre importanța antreprenoriatului social, însă multe informații am aflat de la mentorii proiectului, care au o experiență în domeniu și ne-au oferit multe date utile. Mă gândesc că în viitor, după ce voi finaliza studiile, îmi voi deschide o afacere socială pentru a contribui la rezolvarea unor probleme din comunitate. Cel mai probabil mă voi ocupa cu domeniul ecologiei și educației”, ne-a spus tânărul.

Și Cristina Muntean (18 ani) crede că antreprenoriatul social poate avea un impact major în societate. „Poate ajuta tinerii cu dizabilități să se încadreze în comunitate. Temele abordate în cadrul discuțiilor au scos la iveală exemple importante. Anterior am mai auzit despre antreprenoriatul social, cunoșteam că este un tip de antreprenoriat care are referință la comunitate, dar astăzi am aflat mult mai multe detalii. Cred că antreprenoriatul social mă m-ar interesa pe viitor, aș putea să-mi dezvolt o asemenea afacere în domeniul designului vestimentar.”

Ion Chiseliță (17 ani), un alt participant, ne-a spus că pe lângă dezvoltarea economiei țării, afacerile sociale au puterea de a ajuta grupurile vulnerabile de oameni. „Nu am știut până acum despre acest tip de antreprenoriat, de asta cred că tema dată este un necesară tinerilor care vor să-și ajute într-un anumit mod comunitatea în care trăiesc”, povestește tânărul.

Clubul de discuții a  fost organizat în cadrul Campaniei de informare „Antreprenoriatul social, aproape de nevoile refugiaților”. Campania se desfășoară în cadrul proiectului EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina” (EUnlocking), finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului EU4Youth.

Proiectul este implementat de Gustav-Stresemann-Institut (GSI) din Germania, Pro NGO! (Germania), AXA Management Consulting (Moldova), ECO-RAZENI (Moldova), Centrul CONTACT (Moldova) și Egalite International (Ukraina).

 

Sursa: www.contact.md

 




Noutăți

Publicat: 17.03.2025   
Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM) cu susținerea Fundației Est-Europene, a lansat Nominalizare specială ”Antreprenoriat social”, în cadrul evenimentului „Gala Businessului Moldovenesc”. Scopul principal al Nominalizării „Antreprenoriat Social” este de a recunoaște afacerile care, aduc un impact pozitiv asupra comunității, contribuind la rezolvarea unor probleme sociale importante. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.03.2025   
Tinerii traineri, facilitatori și antreprenori sociali care doresc să-și dezvolte competențele în domeniul economiei verzi și al transformării digitale sunt invitați să participe la Spring School 2025. Programul îmbină instruirea practică, schimbul de experiență și dezvoltarea de proiecte inovatoare. Participanții vor explora modalități prin care digitalizarea și economia verde pot fi integrate în activitatea lor profesională, beneficiind de mentorat din partea experților. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.02.2025   
Un nou proiect ambițios destinat dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova, „Impact Space”, a fost lansat oficial la Glia Impact Hub din Chișinău în data de 20 februarie 2025. Inițiativa este implementată de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu EcoVisio, Asociația Businessului European și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, cu sprijinul financiar al Suediei. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.11.2024   
În cadrul activităților de promovare a drepturilor sociale și economice pentru o dezvoltare locală durabilă, Fundația Est-Europeană își propune să crească capacitățile și să dezvolte abilitățile organizațiilor societății civile în domeniul inovațiilor sociale. Capacitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG) în domeniul inovațiilor sociale este esențială pentru abordarea provocărilor contemporane din comunități. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.11.2024   
A fost lansat concursul pentru Gala Antreprenoriatului Social, ediția 2024. În competiție pot participa antreprenorii sociali cu statut sau fără, businessul cu impact și organizațiile non-guvernamentale care au activitate de antreprenoriat social. Termen limită de înregistrare: 24 noiembrie 2024. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.11.2024   
Avem plăcerea și bucuria să vă anunțăm că organizăm cel mai așteptat eveniment al anului dedicat antreprenoriatului social din Moldova − Conferința Națională pentru Antreprenoriat Social, în cadrul căreia se va aborda subiectul: Cooperarea dintre afacerile clasice și întreprinderile sociale – cadrul de reglementare, bune practici locale, parteneriate pentru viitor. În acest an, Asociația obștească „Eco-Răzeni”, organizează cea de-a VIII-a ediție a evenimentului care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024, ora 09:30, în sala Community Hall, Digital Park, str. Mihai Viteazul 15, or. Chișinău. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.08.2024   
Keystone Moldova anunță lansarea campaniei de informare „Susține Antreprenoriatul social. Dezvoltă-ți comunitatea!”. Această campanie este dedicată promovării și sensibilizării publicului cu privire la importanța antreprenoriatului social în dezvoltarea sustenabilă a comunităților din Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.08.2024   
Sondajul are ca scop evaluarea prin prisma antreprenorilor sociali a ecosistemului din Moldova și explorarea perspectivelor viitoare ale acestui domeniu în țara noastră. Studiul este realizat în contextul proiectului „Dezvoltare mai bună prin antreprenoriat social”, implementat de Junior Achievement Europa, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.06.2024   
Evenimentul de top „Gala Businessului Moldovenesc”, ediția a 21-a, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) la 5 iunie a.c., a întrunit antreprenori și profesioniști din toate domeniile și sectoarele economice, care au demonstrat performanță în domeniul lor de activitate. La această prestigioasă ceremonie au participat numeroși antreprenori, membri ai Guvernului RM, reprezentanți ai corpului diplomatic, dar și parteneri străini. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.05.2024   
Programul Social Impact Award revine cu o nouă ediție! Oportunitatea este destinată tinerilor care își doresc să descopere domeniul antreprenoriatului social și să facă primii pași în calitate de antreprenori sociali. Proiectul își propune să ofere ajutor în construirea întreprinderilor sociale care vor identifica soluții la cele mai dificile probleme ale timpului nostru. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 206

         


© 2025 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS