Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


17.04.2024
La Cahul, dezvoltarea și promovarea antreprenoriatului social – parte a Agendei Locale de Business
27.03.2024
Întreprinderea „Ilinca Service” – exemplu de responsabilitate socială la Orhei
26.03.2024
Istorii de succes la HUB-ul Antreprenorilor Sociali. Cum s-au dezvoltat și ce oferă afacerile cu impact Lunapads, Flavorya și Ecodream


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
La Chișinău a fost lansat primul Accelerator al Antreprenoriatului Social - Regiunea Centru, cu suportul financiar al Uniunii Europene
Publicat: 29.07.2022   

Astăzi, 29 iulie 2022, cu suportul financiar al Uniunii Europene, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) a lansat Acceleratorul Afacerilor Sociale, Regiunea Centru- un hub regional de susținere a antreprenoriatului social, ce va contribui la creșterea economică și la bunăstarea cetățenilor și a comunităților.

Hub-ul a fost deschis prin intermediul unui grant de 45.000 euro oferit de Uniunea Europeană, obținut prin concurs deschis de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Businessul social este un concept de afaceri orientat spre soluționarea problemelor din societatea în care aceste afaceri operează, concept care este pe larg si cu succes practicat în statele membre ale Uniunii Europene. Incluziunea economică a tinerilor și a persoanelor vulnerabile este unul dintre beneficiile cheie ale antreprenoriatului social. Uniunea Europeană susține lansarea și extinderea conceptului de afaceri sociale în Republica Moldova, inclusiv prin granturi. Totuși, sustenabilitatea businessului social este crucială, iar în acest context este lansat Acceleratorului Afacerilor Sociale și ne exprimăm speranța că prin expertiza și suportul oferit de acesta, întreprinderile sociale se vor dezvolta cu succes și în Republica Moldova, în beneficiul oamenilor.”, a menționat Gintautas Baranauskas, Șef adjunct al secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Președintelui CCI Sergiu Harea, pe parcursul ultimelor ani, instituția camerală, care reprezintă interesele businessului din Republica Moldova, s-a implicat plenar în dezvoltarea antreprenoriatului social. Și în cadrul Centrului regional, lansat astăzi, antreprenorii vor beneficia de toate serviciile și instrumentele de suport în afaceri.   

„Scopul Acceleratorului Afacerilor Sociale dezvoltat de CCI este sprijinirea și încurajarea implicării antreprenorilor și ONG-urilor în rezolvarea unor probleme sociale. În ultimii ani, economia socială a devenit unul dintre subiectele cel mai frecvent abordate, iar datorită suportului partenerilor europeni întreprinderile sociale s-au dezvoltat vertiginos. Acum, când Republica Moldova a obținut statut de țară candidat pentru aderare la UE, urmează să transpunem standarde și practici Europene la nivel național, să asigurăm un cadru normativ favorabil lansării și derulării afacerilor sociale și să promovăm produsele și serviciile antreprenorilor care contribuie la implicarea în activități economice a persoanelor aparținând grupurilor defavorizate. Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului, CCI își propune să concentreze eforturile în domeniul economiei sociale și să asigure sustenabilitatea proiectului prin dezvoltarea continuă a Acceleratorului de afaceri sociale atât în regiunea Centru, cât și în alte localități.”, a declarat Sergiu Harea, Președintele CCI.  

Sorin Mereacre, Președinte, Fundația Est-Europeană a specificat: „Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi la deschiderea oficială a celui de-al treilea Centru Regional de Suport în Afaceri pentru Întreprinderile Sociale, din cele 4 care sunt create în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenorialului social in Republica Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Dezvoltarea și extinderea afacerilor sociale vor spori crearea locurilor de muncă, implicarea persoanelor din grupuri defavorizate în activități economice și facilitarea accesului acestora la resursele și serviciile sociale de care au nevoie. Suntem încrezători că Centrul lansat astăzi va deveni un accelerator al afacerilor sociale și va contribui la creșterea economică și la bunăstarea cetățenilor și a comunităților.”

Activitățile primordiale ale acestui accelerator sunt crearea și oferirea serviciilor de dezvoltare a cel puțin 20 întreprinderi sociale utilizând mijloace moderne de formare antreprenorială, precum utilizarea platformei digitale a CCI, lansarea unei Academii a antreprenorilor sociali, crearea unui Registru a întreprinderilor sociale pe platforma Registrului membrilor CCI, posibilitatea participării cu un stand specializat la cea mai mare expoziție națională „Fabricat în Moldova” organizată de CCI sau în mediul online- Expoziții Virtuale etc. 

Totodată, Camera de Comerț și Industrie își propune promovarea intereselor antreprenoriatului social pe platforma existentă de dialog public-privat, unde vor fi abordate cele mai actuale subiecte și inițiative de armonizare a legislației naționale cu cea din UE. 

Hub-ul a fost inaugurat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact. 

Informații de context:

Domeniul afacerilor sociale cuprinde teme precum crearea de locuri de muncă decente, securitatea socială, protecția și incluziunea socială, reducerea sărăciei, egalitatea dintre femei și bărbați, incluziunea persoanelor cu necesități speciale, ale copiilor și ale familiilor, tineretul, vârstnicii și minoritățile, accesul la serviciile de sănătate, justiția, educația, cultura și sportul, voluntariatul și cetățenia activă. Obiectivul său principal, comun tuturor subdomeniilor, este de a pune oamenii pe picior de egalitate în centrul politicii sociale (sursă: https://www.eesc.europa.eu/ro/policies/policy-areas/social-affairs ).

Proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, are scopul de a oferi oportunități economice și sociale persoanelor dezavantajate prin prisma antreprenoriatului social cu implicarea activă a societății civile. Proiectul își propune să fortifice capacitățile societății civile din Republica Moldova în crearea întreprinderilor sociale, care vor contribui la creșterea economică și durabilă a comunităților. Proiectul are un buget de peste 1.123.000 euro și urmează a fi implementat până în decembrie 2024.

Pentru mai multe informații: www.antreprenoriatsocial.md sau presa@chamber.md, tel. 068 30 03 04, sau Dina Sevcenco, Coordonator programe, dina.sevcenco@eef.md, tel. 069 27 57 88.




Noutăți

Publicat: 17.04.2024   
La 11 aprilie, la Cahul, a avut loc ședința Platformei de dialog public-privat în cadrul căreia s-a discutat implementarea și actualizarea Agendei Locale de Business (ALB) 2022-2026, cu introducerea unui capitol nou și anume „Dezvoltarea și promovarea antreprenoriatului social”. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.03.2024   
Reprezentanții raioanelor Dondușeni, Edineț, Drochia, instruiți în cadrul proiectului ”Antreprenoriatul Social - punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților”, au vizitat întreprinderea nominalizată și au fost ghidați de administratoarea Aurelia Marandici, care a povestit istoria întreprinderii, performanțele de dezvoltare a atelierului ”Datina” și celui de Îngrijire Corporală, care constituie două componente a Întreprinderii Sociale „Ilinca Service”. Atelierul este vestit prin coaserea vestimentației populare, cu aplicarea broderiilor tradiționale și a altor produse textile, cu utilizarea elementelor de digitalizare în procesul de producere. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.03.2024   
Economia socială este domeniul care îmbină performanța economică cu impactul social. Acesta cuprinde antreprenorii sociali și afacerile sociale, și, inclusiv, mulți alți actori care sunt implicați în dezvoltarea sectorului. Afacerile sociale și locale, autoritățile publice locale și naționale, organizațiile de suport, huburile regionale, businessul cu impact, businessul cu responsabilitate socială corporativă, clienții și beneficiarii, fiecare din ei aduc valoare și contribuția sa dintr-o perspectivă nouă pentru dezvoltarea domeniului. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.03.2024   
Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului a încheiat cu succes ciclul cursurilor de instruire în domeniul antreprenoriatului social. Pe parcursul instruirilor am răspuns la multe întrebări, cu referire la legislația în vigoare, funcționarea și atribuirea statutului de întreprindere socială, posibilitatea implicării întreprinderilor sociale în depășirea problemelor comunitare, integrarea în aceste întreprinderi a persoanelor din grupurile defavorizate. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2024   
În data de 20 martie 2024, Asociatia pentru Drepturile Omului Lex XXI a organizat, la Bălți, Forumul Regional privind abordarea unei poziții mult mai active în dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova. Evenimentul a fost moderat de președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, doamna Diana Grosu. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.02.2024   
În cadrul proiectului ”Antreprenoriatul Social - punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților” Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului a lansat, în regiunile țării, instruiri teoretice și practice pentru studierea întreprinderilor sociale. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.02.2024   
Participă la Atelierul de Informare despre Antreprenoriat Social pentru Tineri! Te invităm să te alături evenimentului, unde vom discuta deschis despre problemele sociale din comunitățile noastre și cum putem folosi principiile antreprenoriatului pentru a găsi soluții creative și durabile. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.02.2024   
Sesiunile de instruire se vor desfășura pe parcursul a 3 zile, în intervalul orelor 09:00 – 13:30, după cum urmează: 04, 05 martie și 06 martie 2024, în format mixt (online și fizic la sediul CCI a RM, sala de ședințe, et. 2, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 151, or. Chișinău). Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2024   
Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, mun. Bălți - organizație obștească din mun. Bălți planifică realizarea unui Forum cu privire la abordarea unei poziții mult mai active în dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova în data de 20 martie 2024, hotelul VisPas, str. Ștefan cel Mare, mun. Bălți. Citeşte mai mult...
Publicat: 14.02.2024   
Suntem în căutarea participanților care sunt pasionați de antreprenoriatul cu impact și dezvoltarea durabilă, care doresc să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în acest domeniu și tind să implementeze acest concept în școlile profesionale, centrele de excelență și colegiile din Republica Moldova. Cursul „Formare de Formatori în domeniul antreprenoriatului social și conceptului *Întreprinderi Sociale Studențești” constă în două module, fiecare având o durată de 3 zile (programul o să fie în limba română). Citeşte mai mult...

1 - 10 din 193

         


© 2024 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS