Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


17.03.2025
S-a lansat înscrierea la Nominalizarea specială „Antreprenoriat social” în cadrul GALA BUSINESSULUI MODOVENESC – 2025
10.03.2025
Oportunitate pentru tinerii traineri și antreprenori sociali interesați de economia verde și digitalizare
24.02.2025
Proiectul „Impact Space” – un nou impuls pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
La Cahul a fost lansat Hub-ul Regional pentru Afaceri Sociale, cu suportul Uniunii Europene
Publicat: 22.09.2022   

Ieri, 21 septembrie 2022, cu suportul financiar al Uniunii Europene, la Cahul a fost inaugurat Hub-ul Regional pentru Afaceri Sociale, care va susține crearea și dezvoltarea a 20 de întreprinderi sustenabile în domeniul antreprenoriatului social. Noul Hub lansat va oferi suportul necesar antreprenorilor sociali din regiune, care vor  contribui la dezvoltarea economică atât a regiunii cât și a mai multor comunități din municipiul Cahul. Dezvoltarea antreprenoriatul social din regiune, care va include activități de fabricare a producției, de executare a lucrărilor sau de prestare a serviciilor pentru soluționarea unor probleme sociale, prin urmare, va genera locuri noi de muncă pentru localnici.

Hub-ul a fost inaugurat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul Contact. Hub-ul a fost lansat prin intermediul unui grant, în valoare de 40.000 euro, obținut prin concurs deschis de către Filiala Cahul a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

„Suntem încrezători că activitatea acestui Hub, pe care îl lansăm astăzi la Cahul, va contribui la accelerarea dezvoltării întreprinderilor sociale, astfel încât mai mulți antreprenori să beneficieze de instruire specializată, mentorat, acces la surse de finanțare și consiliere, pentru a oferi servicii și produse solicitate pe piața regională și locală. Ne bucurăm că, grație muncii și entuziasmului antreprenorilor sociali, este posibil să abordăm multiple provocări economice și sociale, inclusiv crearea de locuri de muncă, incluziunea socială a persoanelor vulnerabile, dezvoltarea de noi produse și servicii de calitate. Uniunea Europeană a sprijinit activ dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, pentru  ca mai mulți oameni să beneficieze de serviciile și produsele create.” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Antreprenoriatul social este cunoscut și practicat mai puțin în Republica Moldova din simplul motiv al percepției că aceste două concepte oarecum se contrapun. Pe de o parte reieșind din lipsa de educație în domeniu, neînțelegere dar și pînă nu demult lipsa unui cadru legal care să arate concret modul în care acest domeniu poate produce rezultate. Apreciez în ultimii ani tot mai multe asociații ale societății civile au creat oportunități și tipuri de activități capabile să autosusțină financiar și nu numai activitățile cu puternic impact social pe care le implementează. Este un lucru necesar de a intensifica activitatea de a susține antreprenoriatul social în Cahul, consolidarea capacităților și expertizei societății civile în activitatea nobilă pe care o desfășoară. Cahul este un centru regional și este firesc ca să fie creat aici un Hub regional de afaceri sociale. Mulțumesc UE, Fundației Est Europene, Camerei de Comerț și Industrie Cahul pentru susținere și ne urăm nouă tuturor succes în implementarea proiectului.” a menționat Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul.

„Pe parcursul ultimilor ani domeniul antreprenoriatului social a prins elan și se dezvoltă tot mai activ cu susținerea Uniunii Europene. Plăcut surprinsă să descopăr și să urmăresc oameni de valoare care promovează acest tip de afacere, care cred în valoarea sa și se implică în ajutorarea altor cetățeni care vor să se lanseze în domeniu. O groază de oameni talentați, ambițioși atrag resurse, caută soluții și investesc în acest domeniu, fac lobby, advocacy, bat la toate ușile care au rolul de a ameliora componenta legislativă, a schimba atitudini, a promova politici cu scopul de a dezvolta sectorul antreprenoriatului social.  Tot mai multe organizații a societății civile se implică în promovarea domeniului, pregătesc viitorii antreprenori sociali.”, a remarcat Irina Bejan, directorul de proiect al Hub-ului Regional pentru Afaceri Sociale din mun. Cahul.

Crearea Hub-ului Regional pentru Afaceri Sociale în municipiul Cahul vizează dezvoltarea antreprenoriatului social în sudul republicii, în special în raioanele Cahul, Taraclia și Cantemir. Totodată, în cadrul proiectului va fi amenajat un stand expozițional unde antreprenorii sociali vor beneficia de spațiu pentru etalarea propriilor produse. Antreprenorii sociali vor fi ghidați de mentori profesioniști în domeniul afacerilor sociale,  și vor beneficia continuu de noi conexiuni cu actori comunitari în susținerea antreprenoriatului social. De asemenea, Hub-ul prevede implicarea întreprinderilor sociale în activitatea Platformei de dialog public-privat în cadrul Agendei Locale de Business și va oferi susținere în vederea formării unui focus-grup pentru formularea și înaintarea modificărilor în Agenda Locală de Business Cahul cu introducerea domeniului de antreprenoriat social.

Informații de context:

Proiectul „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, are scopul de a oferi oportunități economice și sociale persoanelor dezavantajate prin prisma antreprenoriatului social cu implicarea activă a societății civile. Proiectul își propune să fortifice capacitățile societății civile din Republica Moldova în crearea întreprinderilor sociale, care vor contribui la creșterea economică și durabilă a comunităților. Proiectul are un buget de peste 1.123.000 euro și urmează a fi implementat până în decembrie 2024.

În cadrul proiectului, Uniunea Europeană și Suedia oferă granturi în valoare totală de 140.000 de euro pentru dezvoltarea a patru hub-uri regionale similare, care vor fi lansate până în 2024 și vor aplica același mecanism de funcționare. Hub-urile vor fi deschise cu sprijinul a patru  organizații de la nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, precum și în regiunea transnistreană.

Pentru mai multe informații: www.antreprenoriatsocial.md sau presa@chamber.md, tel. 068 30 03 04, sau Dina Sevcenco, Coordonator programe, dina.sevcenco@eef.md, tel. +37369275788.




Noutăți

Publicat: 17.03.2025   
Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM) cu susținerea Fundației Est-Europene, a lansat Nominalizare specială ”Antreprenoriat social”, în cadrul evenimentului „Gala Businessului Moldovenesc”. Scopul principal al Nominalizării „Antreprenoriat Social” este de a recunoaște afacerile care, aduc un impact pozitiv asupra comunității, contribuind la rezolvarea unor probleme sociale importante. Citeşte mai mult...
Publicat: 10.03.2025   
Tinerii traineri, facilitatori și antreprenori sociali care doresc să-și dezvolte competențele în domeniul economiei verzi și al transformării digitale sunt invitați să participe la Spring School 2025. Programul îmbină instruirea practică, schimbul de experiență și dezvoltarea de proiecte inovatoare. Participanții vor explora modalități prin care digitalizarea și economia verde pot fi integrate în activitatea lor profesională, beneficiind de mentorat din partea experților. Citeşte mai mult...
Publicat: 24.02.2025   
Un nou proiect ambițios destinat dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova, „Impact Space”, a fost lansat oficial la Glia Impact Hub din Chișinău în data de 20 februarie 2025. Inițiativa este implementată de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu EcoVisio, Asociația Businessului European și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, cu sprijinul financiar al Suediei. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.11.2024   
În cadrul activităților de promovare a drepturilor sociale și economice pentru o dezvoltare locală durabilă, Fundația Est-Europeană își propune să crească capacitățile și să dezvolte abilitățile organizațiilor societății civile în domeniul inovațiilor sociale. Capacitatea organizațiilor neguvernamentale (ONG) în domeniul inovațiilor sociale este esențială pentru abordarea provocărilor contemporane din comunități. Citeşte mai mult...
Publicat: 13.11.2024   
A fost lansat concursul pentru Gala Antreprenoriatului Social, ediția 2024. În competiție pot participa antreprenorii sociali cu statut sau fără, businessul cu impact și organizațiile non-guvernamentale care au activitate de antreprenoriat social. Termen limită de înregistrare: 24 noiembrie 2024. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.11.2024   
Avem plăcerea și bucuria să vă anunțăm că organizăm cel mai așteptat eveniment al anului dedicat antreprenoriatului social din Moldova − Conferința Națională pentru Antreprenoriat Social, în cadrul căreia se va aborda subiectul: Cooperarea dintre afacerile clasice și întreprinderile sociale – cadrul de reglementare, bune practici locale, parteneriate pentru viitor. În acest an, Asociația obștească „Eco-Răzeni”, organizează cea de-a VIII-a ediție a evenimentului care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024, ora 09:30, în sala Community Hall, Digital Park, str. Mihai Viteazul 15, or. Chișinău. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.08.2024   
Keystone Moldova anunță lansarea campaniei de informare „Susține Antreprenoriatul social. Dezvoltă-ți comunitatea!”. Această campanie este dedicată promovării și sensibilizării publicului cu privire la importanța antreprenoriatului social în dezvoltarea sustenabilă a comunităților din Republica Moldova. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.08.2024   
Sondajul are ca scop evaluarea prin prisma antreprenorilor sociali a ecosistemului din Moldova și explorarea perspectivelor viitoare ale acestui domeniu în țara noastră. Studiul este realizat în contextul proiectului „Dezvoltare mai bună prin antreprenoriat social”, implementat de Junior Achievement Europa, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.06.2024   
Evenimentul de top „Gala Businessului Moldovenesc”, ediția a 21-a, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) la 5 iunie a.c., a întrunit antreprenori și profesioniști din toate domeniile și sectoarele economice, care au demonstrat performanță în domeniul lor de activitate. La această prestigioasă ceremonie au participat numeroși antreprenori, membri ai Guvernului RM, reprezentanți ai corpului diplomatic, dar și parteneri străini. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.05.2024   
Programul Social Impact Award revine cu o nouă ediție! Oportunitatea este destinată tinerilor care își doresc să descopere domeniul antreprenoriatului social și să facă primii pași în calitate de antreprenori sociali. Proiectul își propune să ofere ajutor în construirea întreprinderilor sociale care vor identifica soluții la cele mai dificile probleme ale timpului nostru. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 206

         


© 2025 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS