18 aprilie 2023, New York: Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluția „Promovarea economiei sociale și solidare pentru o dezvoltare durabilă” (A/77/L.60). Rezoluția oferă o definiție oficială pentru economia socială și solidară și recunoaște că aceasta poate contribui la realizarea și localizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Grupul operativ interinstituțional al ONU privind economia socială și solidară (UN Inter-Agency Task Force on Social and Solidarity Economy) a declarat că votul a fost un „moment istoric pentru economia socială și solidară”.
Rezoluția definește economia socială și solidară ca domeniul care include cooperativele, asociațiile, societățile mutuale, fundațiile, întreprinderile sociale, grupurile de auto-ajutorare și de voluntariat.
Recunoscând rolul economiei sociale și solidare în promovarea democrației și a justiției sociale, rezoluția stabilește următoarele patru direcții:
1. Încurajează statele membre să promoveze și să pună în aplicare strategii, politici și programe naționale, locale și regionale de sprijinire și consolidare a economiei sociale și solidare:
2. Încurajează entitățile relevante din sistemului de dezvoltare al ONU, inclusiv echipele de țară ale Organizației Națiunilor Unite, să acorde atenția corespunzătoare economiei sociale ca parte a instrumentelor lor de planificare și programare, în special a Cadrului de cooperare pentru dezvoltare durabilă al Organizației Națiunilor Unite.
3. Încurajează instituțiile financiare și băncile de dezvoltare să sprijine economia socială și solidară, inclusiv prin intermediul instrumentelor și mecanismelor financiare existente și noi, adaptate la toate etapele de dezvoltare.
4. Solicită Secretarului General să pregătească un raport privind punerea în aplicare a rezoluției cu ajutorul Grupului operativ al ONU pentru economia socială și solidară (luând în considerare contribuția economiei sociale și solidare la realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă).
Rezoluția a fost prezentată Adunării Generale a ONU de către Yolanda Díaz Pérez, al doilea vicepreședinte al Spaniei și ministru al muncii și economiei sociale al țării.
Sursa: www.alaturidevoi.ro