Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte


07.06.2024
Recunoașterea impactului și durabilitatea afacerilor sociale în cadrul evenimentului „Gala Businessului Moldovenesc”
18.05.2024
Oportunitate pentru tinerii antreprenori. Programul Social Impact Award oferă mentorat și finanțare pentru ideile de afaceri sociale
17.05.2024
Apel de suport financiar și non-financiar pentru Instituții de Învățământ - Lansați o activitate de antreprenoriat social în școala profesională!


 

  


Prima pagină  »  Noutăți
Noutăți
„Poveste” – o nouă întreprindere socială creată de o organizație neguvernamentală cu suportul Uniunii Europene
Publicat: 09.10.2023   

La începutul verii 2023, 10 organizații neguvernamentale au primit un suport financiar din partea Uniunii Europene pentru crearea sau dezvoltarea a 10 întreprinderi sociale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale constituie activitatea de bază  a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțare din partea Suediei.

Servicii logopedice, arte, lucru manual, pregătirea de școală pentru copiii din Anenii Noi

În decembrie 2022, organizația neguvernamentală „Federația familiilor pentru unificare și pace în lume din Moldova” a deschis în Anenii Noi o afacere socială „Centrul de dezvoltare pentru copii – Poveste”.

 În cadrul acestui centru, copiii de la 3 la 7 ani au acces la servicii logopedice, arte, lucru manual, pregătirea pentru școală și multe alte activități de dezvoltare personală, iar pentru a asigura oportunități și pentru copiii din familii vulnerabile, inclusiv copii refugiați din Ucraina, în cadrul întreprinderii sociale aceștia vor beneficia gratuit de toate aceste servicii.

Sabina Nadejdin este managera noii întreprinderi sociale. Sabina spune că suportul financiar obținut îi va ajuta să pornească și să lanseze cu succes noua întreprindere socială, totuși, fiind o afacere, vor identifica metode prin care să obțină venituri necesare pentru a continua activitatea.

Orașul Anenii-Noi este mare și chiar și părinții din localitățile din vecinătate găsesc toate posibilitățile ca să ajungă la noi, pentru a le oferi copiilor lor aceste servicii”, adaugă Sabina.

Din decembrie 2022, 72 de copii au beneficiat de serviciile oferite de centru, iar până la sfârșitul anului, întreprinderea estimează un număr de aproape 150 de copii beneficiari.

„În Anenii Noi nu prea sunt asemenea oportunități, cum sunt în capitală”

Scopul pentru următorii ani este să ofere servicii de calitate, necesare, pentru cât mai mulți copiii. „În Anenii Noi nu prea sunt asemenea oportunități, cum sunt în capitală de exemplu, și astfel soluționăm și  o problemă socială locală, să lărgim numărul de angajați și beneficiari, să devenim cunoscuți și apreciați pentru calitatea serviciilor noastre”, precizează managera întreprinderii sociale.

„Vreau să fiu un model pentru copiii mei. Învăț și la 47 de ani”

După oferirea granturilor pentru crearea întreprinderilor sociale, cele 10 organizații urmează un curs de instruire complex, care să-i ajute să-și lanseze și dezvolte afacerile sociale.

În acest context, Centrul CONTACT, în calitate de partener al proiectului, a organizat primele module de instruire în cunoașterea cadrului legal cu privire la activitatea de antreprenoriat social și dezvoltarea unui plan de afacere.

Sabina Nadejdin a fost printre participanții la aceste instruiri.

„Pentru ca activitatea și întreprinderea noastră să aibă rezultate și impact, inclusiv un venit, este important să avem un plan de afacere eficient. Să știm cum este corect. Unii colegi au trecut prin asemenea instruiri, însă eu nu. Și pentru că voi și responsabilă de noua întreprindere socială este important să cunosc cum pot dezvolta aceste servicii, inclusiv să avem venituri mai mari”, spune Sabina.

Motivul pentru care Sabina se implică sunt copiii ei. „Vreau să fiu un model pentru copiii mei și chiar dacă am 47 de ani și nu sunt de vârsta unui student, vreau să arăt copiilor mei un exemplu de activism social. Eu mă strădui să am o poziție social activă și vreau ca copiii mei să vadă exemplu și să-l urmeze, să nu fie indiferenți de problemele orașului și a comunității”, adaugă Sabina.

La fel ca și Sabina, alte 30 de persoane din cadrul a 10 organizații necomerciale care vor fi implicate în activitatea întreprinderilor sociale nou create, beneficiază de instruiri în acest domeniu.

Olesea Vulpe este una dintre expertele selectate pentru instruirea participanților. „Am conceptualizat un program de 4 zile pentru 2 categorii de persoane: un grup de persoane care au deja un plan de afacere și atunci ne gândim să-i ajutăm să-l dezvolte, pentru a avea venit și profit. În celălalt grup sunt acele persoane care nu au experiență în elaborarea planurilor de afacere, sunt la început de cale și iată pe ei în vom ajuta să înțeleagă ce este un plan și cum să-l elaboreze”, precizează experta.

În cadrul programului de instruire,  au fost prezentate și câteva instrumente online interesante și utile pentru elaborarea planurilor de afacere, care permit unui număr mai mare de persoane să aibă acces la un plan de afacere de la distanță. Aceste instrumente, spun experții, sunt utilizate pe larg în România și aduse recent în țara noastră.

În toamna anului 2023, Centrul CONTACT va continua instruirile pentru beneficiarii proiectului, în subiecte precum: managementul financiar, marketing digital și comerț electronic.

Instruirile sunt oferite în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțare din partea Suediei.
Noutăți

Publicat: 07.06.2024   
Evenimentul de top „Gala Businessului Moldovenesc”, ediția a 21-a, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) la 5 iunie a.c., a întrunit antreprenori și profesioniști din toate domeniile și sectoarele economice, care au demonstrat performanță în domeniul lor de activitate. La această prestigioasă ceremonie au participat numeroși antreprenori, membri ai Guvernului RM, reprezentanți ai corpului diplomatic, dar și parteneri străini. Citeşte mai mult...
Publicat: 18.05.2024   
Programul Social Impact Award revine cu o nouă ediție! Oportunitatea este destinată tinerilor care își doresc să descopere domeniul antreprenoriatului social și să facă primii pași în calitate de antreprenori sociali. Proiectul își propune să ofere ajutor în construirea întreprinderilor sociale care vor identifica soluții la cele mai dificile probleme ale timpului nostru. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.05.2024   
Proiectul Promovarea antreprenoriatului social al tinerilor și a abilităților practice de management în Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia prin intermediul Întreprinderilor Sociale Studențești inovatoare, co-finanțat de Uniunea Europeană, își propune să încurajeze antreprenoriatul social în rândul tinerilor și tinerelor, și să dezvolte abilități practice de management în rândul elevilor și elevelor din Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia. Facem parte din programul regional EU4Youth și ne angajăm să promovăm participarea activă a tinerilor și a tinerelor în viața democratică și pe piața muncii. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.05.2024   
Tinerii din Chișinău, Bălți și Cahul, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, pot beneficia de granturile pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale de până la 95 de mii de lei. Granturile vor fi oferite în cadrul proiectului „SKYE Net – Rețeaua de Cluburi pentru Împuternicirea Tinerilor prin Abilități și Cunoștințe”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de World Vision Armenia, IRIS Business Incubator, World Vision Georgia și Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”. Citeşte mai mult...
Publicat: 30.04.2024   
Întreprinderea Socială „Social Textil” SRL activează de mai bine de 2 ani în s. Chircăieștii noi, fiind prima întreprindere socială din raionul Căușeni. Atelierul oferă servicii de reparație a vestimentației, fabricarea costumelor sport/casual, dar și instruirea persoanelor defavorizate în domeniul croitoriei. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.04.2024   
La 11 aprilie, la Cahul, a avut loc ședința Platformei de dialog public-privat în cadrul căreia s-a discutat implementarea și actualizarea Agendei Locale de Business (ALB) 2022-2026, cu introducerea unui capitol nou și anume „Dezvoltarea și promovarea antreprenoriatului social”. Citeşte mai mult...
Publicat: 27.03.2024   
Reprezentanții raioanelor Dondușeni, Edineț, Drochia, instruiți în cadrul proiectului ”Antreprenoriatul Social - punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților”, au vizitat întreprinderea nominalizată și au fost ghidați de administratoarea Aurelia Marandici, care a povestit istoria întreprinderii, performanțele de dezvoltare a atelierului ”Datina” și celui de Îngrijire Corporală, care constituie două componente a Întreprinderii Sociale „Ilinca Service”. Atelierul este vestit prin coaserea vestimentației populare, cu aplicarea broderiilor tradiționale și a altor produse textile, cu utilizarea elementelor de digitalizare în procesul de producere. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.03.2024   
Economia socială este domeniul care îmbină performanța economică cu impactul social. Acesta cuprinde antreprenorii sociali și afacerile sociale, și, inclusiv, mulți alți actori care sunt implicați în dezvoltarea sectorului. Afacerile sociale și locale, autoritățile publice locale și naționale, organizațiile de suport, huburile regionale, businessul cu impact, businessul cu responsabilitate socială corporativă, clienții și beneficiarii, fiecare din ei aduc valoare și contribuția sa dintr-o perspectivă nouă pentru dezvoltarea domeniului. Citeşte mai mult...
Publicat: 23.03.2024   
Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului a încheiat cu succes ciclul cursurilor de instruire în domeniul antreprenoriatului social. Pe parcursul instruirilor am răspuns la multe întrebări, cu referire la legislația în vigoare, funcționarea și atribuirea statutului de întreprindere socială, posibilitatea implicării întreprinderilor sociale în depășirea problemelor comunitare, integrarea în aceste întreprinderi a persoanelor din grupurile defavorizate. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.03.2024   
În data de 20 martie 2024, Asociatia pentru Drepturile Omului Lex XXI a organizat, la Bălți, Forumul Regional privind abordarea unei poziții mult mai active în dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova. Evenimentul a fost moderat de președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, doamna Diana Grosu. Citeşte mai mult...

1 - 10 din 198

         


© 2024 Inițiativa pentru antrepenoriat social în Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS